Tv-udsendelser til historie

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg arbejder på Center for Undervisningsmidler i Hjørring.
Her udarbejder jeg bl.a. pædagogiske vejledninger til forskellige tv-udsendelser. Både udsendelserne og vejledningerne/opgaverne kan ses gratis på mitCFU.

Eleverne skal bl.a. lave en plakat for at understrege de faglige pointer deres roller har. Du kan læse mere om brugen af grafisk facilitering i historiefaget her og her.

Danmarks tabte paradis

Målgruppe 7.-9. klassetrin.

I tv-udsendelsen Danmarks tabte paradis - De Vestindiske Øer er der fokus på nationens udnyttelse af slaver. I den 56 min. lange udsendelse er vi bl.a. på de tre tidligere danske øer, og ser nærmere på de kæmpestore private palæer omkring Amalienborg. Nutidsperspektivet er det centrale, ligesom spørgsmålet om en officiel dansk undskyld til efterkommerne af slaverne også diskuteres.

Til udsendelsen er lavet dilemmaspillet "Skal vi sige undskyld?". Her skal eleverne bl.a. spille den daværende statsminister Lars L. Rasmussen, der i forbindelse med 100-året for salget af øerne til USA skal holde en tale på St. Croix - men hvad skal han sige?

Mejetærskeren fra Dronningborg var i årtier teknologiske vidundere og en af Randers største arbejdspladser.

Nordens Detroit

Målgruppe: 6.-9. klassetrin.

Er der lavet biler og busser i Danmark? Hvad har laksefarvede mejetærsker og globalisering med hinanden at gøre? Svaret på første spørgsmål er ja - og på nummer to er svaret en hel del.

Tv-udsendelsen Nordens Detroit kan ses af 6. klasses elever i historietimerne eller bruges tværfagligt i udskolingen i både samfundsfag og geografi. Til udsendelsen er der beskrivelse af den faglige relevans ift. Fælles Mål, elevtekst, opgaver og forslag på supplerende materialer. Download materialet på mitCFU eller her.

Det er forbavsende let at lave en kryds og tværs. Se bare hvor let det er her.

Brødrene Madsens tidsrejse og kryds og tværs...

Målgruppe 6.-7. klassetrin.

Lad det være sagt med det samme. Stavnsbåndets ophævelse er sjældent det der topper elevernes interesse, men. Kan man tilsætte det lidt sjov og samtidig lade eleverne være selvproducerende af opgaver?

Svaret er ja. I de to udsendelser om Brødrene Madsens tidsrejse besøges både
adelen og bønderne under Stavnsbåndets tid. Efter eleverne har set de to udsendelser skal de lave deres egen kryds og tværs. På denne video kan let ses hvordan. Synes man at eleverne skal have en "rigtig" kryds og tværs findes et eksempel her. Til den er, naturligvis, også en facitliste.

Falske Frederik og Leonora Løgnhals! Hvad har de dog gjort for at få sådanne øgenavne?

Danmarkshistoriens største bitch fight !

Målgruppe: 6.-7. klassetrin - kan også bruges i de ældste klassetrin.

Tv-serien "På sporet af dronningerne - 600 års Danmarkshistorie" tredje afsnit handler om Dronning Sophie Amalie - gift med Frederik d. 3. Udsendelsen kan ses på mitcfu og tager udgangspunkt i magtspillet mellem parret Leonara Christina/Corfitz Ulfeldt og kongeparret. Til udsendelsen findes opgaver. Her skal eleverne bl.a. tage selfies og lave kildekritik.

Tv-udsendelsen kan ses på mitCFU.

Ingemann og besættelsen

Målgruppe 7.-9. klassetrin.

Udsendelsen sætter bl.a. fokus på samarbejdspolitikken og jødeaktionen. Dermed er den oplagt at inddrage i forbindelse med kanonpunktet "Augustoprøret og Jødeaktionen 1943". Inddragelsen af tv-udsendelsen kan også vise eleverne en sammenhæng mellem det globale, nationale og lokale. Vejledningen indeholder inspiration og opgaver der kan smides direkte i kopimaskinen.

18. maj 1993 er og bliver én af de mest dramatiske dage i Danmarks historie.

18. maj 1993

Målgruppe 8.-9. klassetrin.

Folkeafstemningen d. 18. maj 1993 udviklede sig dramatisk og forvandlede Nørrebro i København til en krigszone. På mitCFU ligger opgaver til tv-udsendelsen "24 timer vi aldrig glemmer - 18. maj 1993". Udsendelsen kan ses her og opgaverne dertil kan downloades lige her.