Historie er som skabt til gode spil. Nedenfor ses forskellige spil som kan bruges til at gøre din historieundervisning endnu mere varieret og lærerig.
Hvad har Erik d. 3. , Margrethe den 2. og Frederik d. 10 tilfælles? Find ud af dette og meget mere i vendespillet. Spillet er beregnet til 3.-6. klassetrin, men alle kan blive klogere på Danmarks historie og Margrethes liv.
Nytårsaften var på mange områder som den plejer, men noget var også helt nyt! For første gang i 52 år var det ikke Margrete den. 2. der talte til Kongeriget, men derimod Kong Frederik den 10.
Derfor har jeg lavet et vendespil med 22 stik. Disse fortæller en del af den afgåede dronningens personlige historie, og selvfølgelig også de nuværende regent. Derudover er der nedslag i kongerækken og forskellige kanonpunkter. Til spillet er også udarbejdet et lærerark med supplerende viden, links til relevante Youtube-klip og ekstraopgaver.
God spillelyst.
BEMÆRK: Spillet er opdateret med nye brikker 2. januar 2025.
Kan Absalon slå Tutankhamon? Er Kejser Augustus den mest magtfulde eller spørger Brutus i baggrunden - og hvad med vulkanen Vesuv?
Hvad har Kejser Augustus, Tutankhamon, Solvognen, Margrete den 1., Harald Blåtand og Absalon mon tilfælles? De er alle kanonpunkter, men. Hvad får man hvis man tilsætter rensdyrjægere , Egtvedpigen, Tollundmanden og kejsermorderen Brutus? Sidst, men ikke mindst, krydret med guden Vulcanus og vulkanen Vesuv. Forvirret?
Alle disse indgår i det Historie-Stratego-spil, hvortil lærerarket findes her. Spillet består af tre dele. I den indledende fase, arbejder eleverne med de forskellige roller der findes i spillet. Disse arbejdsark findes her. Når eleverne har fået en forståelse for, hvem de forskellige roller er, starter anden fase. Her er eleverne aktive - enten i skolegården, idrætshalen eller skoven -og eleverne tildeles rollekort også går den vilde jagt ellers. Spillet vindes når modstanderens Solvogn er fundet. Tredje fase er beskrevet i lærerarket, så find lamineringsmaskinen og løbeskoene frem og gør klar til nogle aktive historietimer.
Selvom computerspil og mobiltelefonen er en konkurrent, så er brætspil stadig en kæmpeindustri. Se selv hvor stor i opgaven "Skal vi spille historie?"
Har du mod på at prøve en lidt anderledes tilgang til din historieundervisning? Hvis ja, så se opgaven Skal vi spille historie? Den er beregnet til de ældste grundskoleelever, som i opgaven er ansatte i et firma der udvikler brætspil. Eleverne skal beskrive deres eget historiske brætspil, hvor de bruger historien. Som hjælp beskrives i elevhæftet forskellige eksisterende spil, bl.a. Marco Polo og det berygtede Juden Raus! På lærerarket kan du læse meget mere om hvilke faglige mål og hvordan det tværlige tema, innovation og entreprenørskab, behandles i denne opgave. Desuden er en lang række links til andre historiske brætspil.
Opgaven er også relevant ift. afgangsprøvens krav om et produkt, idet eleverne her skal præsentere deres eget udviklede og historiebrugende spil.