Solvognen

Solvognen er et af de mest betydningsfulde fund fra bronzealderen. Den blev fundet i Trundholm Mose i Odsherred i 1902. En af de gængse tolkninger er, at Solvognen blev ofret til guderne for omkring 3.400 år siden. Den blev i samtiden et symbol på storheden i Danmarks forhistorie, og arkæologisk giver den indblik i den tids før-kristne religion.

Det lyder utroligt, men! Selv de mest klodsede og ikke-kreative historielærere kan tegne Solvognen - også så det ligner den rigtige! Prøv selv instruktionen og tegn som en prof...

Tegn din egen Solvogn

Historiefaget må også gerne være kreativt! Dette er udgangspunktet i opgaven "Tegn din egen solvogn". Opgaven er tiltænkt 3.-4. klassetrin, men alle er velkommen til at prøve at tegne ét af landets fineste oldtidsfund. Udover tegneopgave præsenteres eleverne også for historien om, hvordan en far og søn fandt Solvognen en septemberdag i 1902 - og kan det virkelig passe, at sønnen fik lov til at lege med "den gamle legetøjshest"?

Til opgaven er også et lærerark med en masse gode links, bl.a. til billeder af den græske solgud Helios, som har visse ligheder med Solvognen.

Kronologi og historiebrug er udgangspunktet i dette opgavehæfte til eleverne på 3.-4. klassetrin.

Penge, penge og historie

Money, Money, Money sang ABBA tilbage i 1976. Dette er dog hverken et musik- eller tværfagligt forløb, men derimod et elevhæfte hvor de danske oldtidsfund er i fokus. Netop disse oldtidsfund er at finde på vores pengesedler og den fineste af disse er 1000 kr., hvor Solvognen, så fint bliver brugt. Til hæftet er lavet et lærerark, som er fyldt med relevante links og idéer til videre arbejde - for hvordan vil en pengeseddel mon se ud, hvis eleverne skulle lave den? Forløbet er designet til 3.-4. klassetrin og dækker Fælles Mål indenfor kronologi og historiebrug.

Solvognen er blot én af syv kanonpunkter der arbejdes med i Historie-Stratego.

Find Solvognen!

Solvognen er den helt centrale genstand i "Historie-Stratego". Finder modstanderholdet jeres Solvogn er kampen tabt! Dette lyder sikkert som det rene vrøvl, men se mere om galskabet på lærerarket. Herefter skal du finde arbejdsark og rollekort - også er det i løbeskoene og få bevægelse ind i din historieundervisning.