Grundloven 1849

Folkestyret og demokratiet med dets rettigheder og pligter har eksisteret så længe i Danmark, at denne styreform for mange elever er en selvfølge, som de ikke behøver at interessere sig for eller bekymre sig om. I historisk perspektiv er folkestyre og demokratiske rettigheder noget, folk har arbejdet for og kæmpet for at indføre, bevare og udvikle. Det er væsentligt, at eleverne bliver bevidste herom.

Lander du på feltet markeret med ”Y” - Ytringsfrihed, skal slå en ekstra gang med terningen. Slår du 1-3, så er det før 1849, og du har ikke ytringsfrihed. Du må først tale, når det bliver din tur igen. Hvis du kommer til at sige noget, skal du rykke i fængsel."

Grundlovsspillet

På min blog på Folkeskolen har jeg skrevet om dette Grundlovsspil. Jeg kan, desværre, ikke prale med med at have lavet det. Det har derimod de gode folk på ”Kongernes Samling, Koldinghus”, også er det alligevel ikke helt rigtig. Det er nemlig eleverne der skal færdiggøre spillet, bl.a. skal spillepladen designes. En meget overskuelig vejledning kan med fordel læses, også er det bare med at komme i gang med spillet. 

Ideen med at lave brætspil findes også i opgaven "Skal vi spille historie?", der kan ses under Historiebrug

Selvom Grundloven kom i 1849 har den stadig en enorm indflydelse - også for eleverne i dag. 

Grundloven 1849 - og i dag

Denne opgave er oplagt også at bruge i samfundsfag. Opgaven tager udgangspunkt i hvorfor en enevældig konge dog ville dele magten med folket? Herefter skal der arbejdes med hvad der står i Grundloven i forhold til forskellige case-opgaver fra nutiden. Sidst, men ikke mindst, skal der undersøges hvor disse friheds- og lighedstanker kom fra. Til opgaven findes også lærerark med baggrundsviden, facitliste og en ekstra kildeopgave.